Repair Café Teylingen

Gelukkig Nieuwjaar 2023

Toespraak nieuwjaars-receptie Gemeente Teylingen door Lisa de Blok.

Een heel gelukkig 2023 toegewenst door De JoJo aan alle vrijwilligers, bezoekers, deelnemers, sponsors, partners en belangstellenden.

Op de nieuwjaars-receptie van de Gemeente Teylingen mocht Lisa de Blok de wensen delen met de gemeente. Haar toespraak is onder de afbeelding geplaatst.

Lisa de Blok met burgemeester Carla Breuer tijdens de nieuwjaarsreceptie

[Opening] Mijn naam is Lisa de Blok en ik ben gevraagd om iets te vertellen over initiatieven in Teylingen, een hele eer. En wat mij betreft kunnen we ontzettend trots zijn op de mooie initiatieven die er in Teylingen zijn. Groot en klein, om Teylingen een stukje mooier, socialer, schoner of duurzamer te maken. Een beweging van onderaf die we zeker niet moeten onderschatten. 

[Initiatief] Zelf ben ik een van de initiatiefnemers van Ontmoetingswerkplaats De JoJo. Zes jaar geleden kregen wij hier, als Repair Café Teylingen, de oude Hoogvliet supermarkt in beheer. We creëerden hier een plek waar je elkaar kunt ontmoeten, samen kunt werken en waar we met elkaar iets kunnen betekenen voor onze samenleving. Destijds met de gedachte ‘we doen het zelf wel’. We hadden de gemeente niet per se nodig.

[Samenwerken] Ik was 16 toen ik voor het eerst betrokken raakte bij een bewonersinitiatief in Amersfoort. En in het verleden bekroop ons dikwijls het gevoel te moeten strijden om belangeloos iets goeds te mogen doen voor onze samenleving. Maar tijden veranderen en inmiddels staan wij zij aan zij met onze gemeente en werken we samen. En niet alleen wij.

[Uitdagingen] We staan voor een hoop uitdagingen en niet iedereen heeft het even makkelijk in deze tijden. Maar samen als gemeenschap zijn we sterk. Als gemeenschap kunnen we er zijn voor elkaar. Samen hebben we alles in huis om er voor elkaar te zijn. En dat betekent heus niet ‘de rijken helpen de armen’. Nee in de JoJo zien we zoveel mensen die geen cent te makken hebben, maar ontzettend veel doen voor onze samenleving.

[Niet Alleen] En ook de gemeente staat voor deze uitdagingen. Armoede, eenzaamheid, duurzaamheid… Allemaal thema’s waar zowel het college, de gemeenteraad als de ambtenaren oprecht hun best voor doen. Om het leven voor de meest kwetsbare iets dragelijker te maken, maar ook om onze gemeenschap te versterken. En dat kunnen zij niet alleen. Daar hebben ze ons voor nodig!

[Sterke Gemeenschap] Want wij als gemeenschap zijn sterk. En die gemeenschap dat zijn wij. Wij als inwoners, wij als ondernemers maar ook wij als gemeente. Samen staan we sterk. En in de wensboom hier in de zaal kun je jouw wens doen over wat je samen met je buren of samen met de gemeente zou willen. En dat doe ik hier nu ook.

[Samen] Samen met mijn buren wil ik… wil ik deel uitmaken van die krachtige gemeenschap en er kunnen zijn voor elkaar. En dat zij er ook voor mij zijn op moment dat ik hen nodig heb. En samen met de gemeente wil ik… Samen met de gemeente Teylingen wil ik de komende twee jaar gaan onderzoeken hoe we onze krachten kunnen bundelen. Vanuit de gemeenschap van onderaf en vanuit onze lokale overheid van bovenaf. Want samen staan we sterk.

[Nieuw Programma] We gaan in de komende twee jaar met elkaar het Programma Samen in. Een programma van de VNG en drie grote fondsen. Waarin we met een landelijk netwerk gaan onderzoeken hoe bewonersinitiatieven en gemeenten elkaar op lokaal niveau kunnen versterken. Hoe we samen kunnen werken, zonder elkaar in de weg te zitten. Maar juist door elkaar aan te vullen.

[Samenwerken met Initiatieven] En deze samenwerking is niet alleen belangrijk voor ons initiatief, maar ook voor de andere initiatieven in Teylingen. En aan al die initiatiefnemers nog steeds wel eens het gevoel bekruipt te moeten strijden voor bestaansrecht, doe ik een oproep om mee te doen. Want samen staan we sterk. Samen als initiatiefnemers, maar ook samen met onze gemeente. Want ook zij zijn trots op al deze initiatieven en ook zij kunnen het niet alleen.

Samen staan we sterk, Samen maken we Teylingen.

Lisa de Blok, 3 januari 2023