Repair Café Teylingen

Leerlingen helpen mee om 2de hands hip te maken voor jongeren!

De 4 vwo leerlingen van het Rijnlands Lyceum Sassenheim hebben samen met ‘klasgenoten’ uit Europa meegedaan aan een project met de JoJo. Ter gelegenheid van het jaarlijkse uitwisselingsproject, bezochten zij maandag 13 maart Ontmoetingswerkplaats De JoJo om vervolgens samen aan de slag te gaan met een levensechte opdracht.

De Nederlandse leerlingen kregen voor dit project een rondleiding en uitleg over wat De JoJo zoal doet. En vooral ook wat dit bijdraagt aan de circulaire economie. Met het repareren, delen en hergebruik van spullen een leuke en makkelijke manier om hier een bijdrage aan te leveren.

Samen met leerlingen uit Frankrijk, Spanje, Roemenië en Finland gingen zij vervolgens in twee groepen aan de slag met hun casus; hoe maken we tweedehands ook hip en leuk voor jongeren? Tijdens de presentaties op donderdagmiddag op het Rijnlands Lyceum, kwamen zij met hun resultaten. Waarbij ze ook onderzoek deden naar hoe het geregeld is in de landen van de uitwisselingsstudenten.

De ene groep had zich gefocust op ‘fast fashion’, dat een enorme aanslag op ons milieu is. Tweedehands kleding shoppen kan daarvoor een oplossing bieden. En waar sommige leerlingen eerder dachten “Tweedehands is voor mensen die nieuw niet kunnen betalen.” Waren ze na dit bezoek en hun eigen onderzoek inmiddels overtuigd dat ook zij tweedehands keuzes mogen maken! Meer bekendheid over de negatieve effecten van fast fashion onder jongeren, was een van de oplossingen die zij zien.

De andere groep had ook goed hun best gedaan om een presentatie te maken. Manieren om meer jongeren te enthousiasmeren om tweedehands te shoppen zijn onder andere meer bekendheid, donatiepunten voor tweedehands spullen en kleding op scholen, upcycle workshops in de JoJo voor jongeren. En om gelijk wat te kunnen betekenen, ontwierpen ze samen een prachtige poster om alvast in hun school op te hangen, zodat de leerlingen uit Sassenheim de JoJo ook weten te vinden!

Al met al weer een geslaagd project, met veel dank aan de leerlingen die zich echt hebben verdiept in het onderwerp en zo met mooie leerzame conclusies kwamen!